Тренутно у преводу

Диоген Лаертије

 

 

ЖИВОТИ И МИШЉЕЊА

ЉУДИ КОЈИ СУ СЕ ПРОСЛАВИЛИ У ФИЛОСОФИЈИ

КЊИГА ДРУГА

глава 8 - Аристип

[87] Задовољство се не разликује од (другог) задовољства, нити је једно слађе (од другог), и оно је на цени међу свим живим бићима, док их (напор) одбија. Задовољство је, дакако, телесно, које и јесте циљ, како вели Панетије у другој (књизи) О јересима, а не смирујуће задовољство, оно код укидања болова и на пример кад нас ништа не узнемирава, које прихвата Епикур и за које он каже да је сврха. А изгледа да се код њих разликују циљ и срећа. Циљ, наиме, јесте то делимично задовољство, а срећа је систем тих делимичних задовољстава у које се убрајају и она претходна и она будућа.

[88] Делимично задовољство је (сâмо) због себе пожељно, а срећа није (таква сама) за себе, него кроз та делимична задовољства. Јемство за то да је задовољство (крајњи) циљ, јесте то што смо га и невољо од малена усвојили, и када га постигнемо, ништа (више) не тражимо, нити ишта више избегавамо као (што избегавамо) његову супротност – бол.

Задовољство је, пак, добро, макар настало од најсрамнијих ствари, како каже Иповат у (књизи) О јересима. Јер ако би радња и била неумесна, но задовољство (настало) посредством ње је врлина и добро.

 

 

 Наставак

 У петак 25. маја

 

 

Ви сте овде: Home Преводи Диоген Лаертије